Peter Dijkstra - vaste gast-dirigent

Peter Dijkstra studeerde koordirectie, orkestdirectie en solozang aan de conservatoria van Den Haag, Köln en Stockholm en behaalde voor deze studies het diploma summa cum laude met onderscheiding. Verder volgde hij masterclasses bij vooraanstaande koordirigenten zoals Tonu Kaljuste en Eric Ericsson. 

In 2002 werd aan Dijkstra de Kersjes-van de Groenekanbeurs voor jonge orkestdirigenten toegekend en met het winnen van de eerste prijs op de Eric Ericson Competitie 2003 in Stockholm werd zijn internationale carrière in gang gezet. Inmiddels is hij een gewaardeerd gast bij o.a. het Nederlands Kamerkoor, de BBC Singers, het Groot Omroepkoor, Deens Radiokoor, het RIAS Kammerchor Berlijn en Collegium Vocale Gent. Zijn concertprogramma’s kenmerken zich door een breed spectrum aan muziekstijlen. Ook bij gerenommeerde orkesten is hij een graag geziene gast. Hij werd als gastdirigent uitgenodigd bij o.a. het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het Münchener Rundfunkorchester, DSO Berlin, het Japan Philharmonic Orchestra, en in Nederland bij o.a. het Gelders Orkest, het Residentie Orkest en het Brabants Orkest.

Sinds 2005 is Dijkstra artistiek leider van het Chor des Bayerischen Rundfunks in München. In 2006 werd Dijkstra benoemd tot vaste gastdirigent van het Nederlands Kamerkoor en in 2007 is Dijkstra aangetreden als chef-dirigent van het Zweeds Radiokoor, na een verbintenis van 3 jaar als eerste gastdirigent aldaar. Met gerenommeerde barokorkesten als Concerto Köln, Akademie fur Alte Musik Berlin en Drottningholms Barokorkester werkt hij regelmatig samen in uitvoeringen van de barokoratoria.

In Nederland is hij momenteel vaste gastdirigent van het Nederlands Kamerkoor, artistiek leider van vocaal ensemble MUSA te Utrecht, en vaste gastdirigent van vocaal ensemble The Gents. Met dit koor won hij verschillende prijzen op international festivals en tourde hij naar o.a. Japan, Spanje, Zweden en Groot-Britannië.

Van Dijkstra zijn cd's verschenen bij het label Channel Classics met het Zweeds Radiokoor, The Gents en het Nederlands Kamerkoor, en bij de labels BR Klassik, Sony Classics en Oehms Classics cd's van het Chor des Bayerischen Rundfunks.

site: www.peterdijkstra.nl